Wednesday, January 5, 2011

Torta miresei


  Traditia acestui deliciu culinar vine inca din Imperiul Roman, cind mirele rupea o bucata de turta deasupra capului miresei pentru a demonstra oaspetilor influenta si ca anume el este dominantul in casa. Culoarea tortei deseori era una deschisa pentru a simboliza puritatea, iar taierea tortei de catre miri impreuna semnifica prima actiune in proaspata familie. Prima torta sau mai bine zis prima forma moderna de torta a fost Croquembouche. Cofetarul francez fiind intr-o calatorie in Marea Britanie a vazut cum mirii gusta din doua turte asemanatoare, astfel revenind in Franta a hotarit sa uneasca aceste turte facind prima torta a mirilor.





Traditia  spune ca si miresele noastre au avut parte de torta sau mai bine zis o turta, pe care si-o coceau singure in noaptea nuntii, si  care nasa de cununie trebuie sa ii faca anumite ritualuri. Mireasa trebuia sa muste din 3 parti ale turtei, in 2 parti se punea zahar si un loc era presurat cu sare. Nasa rupea turta deasupra capului si dupa asta o impartea  tuturor invitatilor.
Astazi Torta Miresei nu mai este nici pe departe o creatie a miresei ci o capodopera a cofetarilor. Este un detaliu important al oricarei nunti si corespunde suta la suta cu stilul si culorile nuntii.
Chiar daca aproape un deceniu nasa era cea care cumpara si aducea torta miresei, in ziua de azi rare cazuri cind miresele nu iau parte in alegerea capodoperei in patiserie.



Sunt sute de modele , sunt mii de idei si totusi... ce torta alegem noi pentru marele final al nuntii?
Am avut marele noroc sa particip la mai multe alegeri de torta, si pot spune ca mireasa este cea care decide. Un cofetar iscusit va va intreba citi invitati veti avea la eveniment, astfel calculindu-se cite 100- 150 gr per fiecare invitat.
Dupa asta e bine sa analizati impreuna forma si materialul folosit al preparare, aici iarasi este bine sa analizezi un pic contingentul care va fi prezent. In cazul in care ai mai multa lume trecuta peste 50 de ani e bine sa alegi o torta cu un continut usor, fara alune sau fructe cu simburi. Daca sunt mai multi copii e bine de evitat ciocolata in abundenta.



Eu optez pentru o torta usoara, fara fructe sau flori de unt, care dupa o noapte intreaga de petrecere devine foarte grea pentru stomac.
Tortele cu fructe sunt foarte gustoase, insa ar putea cauza alergii multor oaspeti iar florile de frisca sau unt, care sunt in abundenta iarasi pot cauza o stare inconfortabila celor ce vor gusta din el.
Atunci cind comanzi o torta ai grija sa verifici suportul pe care va fi livrat, sa discuti cu cofetarul fiece detaliu , iar in cazul in care vrei flori naturale pe torta  sa anunti culoarea, tipul si ca ele trebuie sa fie proaspete  pentru a da un aer aparte. Discuta decorul, greutatea, modelul, suportul..., dar si livrarea, multe fabrici de panificatie nu ofera livrare, asa ca este bine sa stii si acest detaliu. Eu recomand sa achiti in plus, dar sa il livreze ei, deoarece in marea zi de sarbatoare sunt atitea de facut si atitea emotii incit torta ar putea  ramine uitata !

No comments:

Post a Comment