In afara de formele traditionale ale starostiei, mai existau si alte mijloace de incheiere a casatoriei, generate de anumite circumstante. Cu toate ca se practicau foarte rar, ele, totusi au capatat forma anumitor ritualuri. Aceasta avea loc in cazuri exceptionale. Cind parintii flacaului sau ai fetei din oarecare considerente (de cele mai multe ori din cauza saraciei) nu-si dadeau consimtamintul la casatorie, acesta din urma recurgea la rapirea miresei.
Daca parintii flacaului refuzau sa accepte casatoria lui cu fata cu care el mult timp a prietenit, atunci se recurgea la obiceiul numit "pe cuptor"...
...Ea venea in casa mirelui si se urca pe cuptor. In consecinta parintii mirelui erau nevoiti sa trimita petitori.
Obicieiul rapirii miresei a aparut inca in vremurile de demult si a fost pe larg raspindit la toate popoarele Europei. Disparind, a lasat totusi, urme in ritualul de nunta, exprimat prin diferite actiuni cu sens de ritual, bazate pe motivul "rapirii miresei". Astfel de ritualuri au aparut si in nunta noastra traditionala romaneasca.
Acest obicei a ramas sa se practice doar la tara, regiunea urbana nemaifiind supusa casatoriilor fara un avantaj, asa ca din sec. XX, majoritatea mirilor renunta la "rapirea miresei".
Insa si in ziua de azi se mai tine o traditie, cea de a fura mireasa in toiul nuntii, pentru a pune la incercare mirele, pentru a cere o rascumparare financiara sau spirituala.
Noi, moldovenii inca mai tinem la acest obicei, care mi se pare foarte amuzant. Desigur ca deseori mirele sa face de rusine, sau mai intra intr-o panica enorma...insa...eu consider ca macar pentru un sfert de ora, mireasa trebuie furata, voi ce spuneti?
Continuam noi traditia sau nu? Sau lasam infiltratia de traditii americane si europene sa ne ia din frumos?
No comments:
Post a Comment