Wednesday, March 2, 2011

Voalul miresei

Voalul miresei nu este numai un accesoriu menit sa completeze tinuta de nunta, este un simbol al fericirii , elegantei si puritatii. Este un  accesoriu ce poate fi purtat doar o data in viata, de accea este si atit de pretentios. Lung, scurt, bufat, brodat  sau simplu voalul de mireasa se alege in dependenta de mai multe criterii, este sofisticat dar isi merita pe deplin autoritatea.

Originea voalului de mireasa vine de inca din Grecia si Roma antica. Pe atunci miresele purtau voal galben sau rosu si era lung exact cit staura miresei ca sa arate cit de supusa ii era barbatului ei. Era un semn rau ca mirele sa vada mireasa inaintea nuntii, de asta i se acoperea si fata. Iar ridicarea valului la sfirsitul ceremoniei religioase simboliza dominatia barbatului in familia nou formata. O alta versiune spune ca in timpurile stravechi mirele arunca cu o patura peste capul miresei ca sa arate lumii intregi ca fata ii apartine. Dupa ceva timp patura fiind inlocuita de un voal transparent. Menirea lui fiind sa apere mireasa de spiritele rele ce pluteau in jurul ei in timpul ceremoniei.


Cu anii voalul miresei a capatat alte insemnatati si aspecte. Intilnim voaluri scurte, bufate, cu dantela brodata manual, pietricele sau perle, simple, in doua sau mai multe rinduri. Iar simbolsitica este de feciorie, sfintenie, bunatate si credinta in Dumnezeu.


Voalul ofera miresei gingasie, feminitate , romantism si mister. El trebuie sa fie in armonie cu rochia si tinuta de nunta, de accea specialistii recomanda ca achizitionarea lor sa aiba loc concomitent.  In primul rind dupa alegerea rochiei, trebuie ales voalul. Lungimea lui este factorul cel mai important. Aici depinde foarte mult de rochie, dar si de starea miresei. Daca se simte incomod cu un voal lung pina la glezne sau chiar de 7 metri, trebuie de renuntat la idee. Voalul lung creeaza incomoditati la dans, la miscari, in schimb arata bine in poze si este foarte potrivit unei rochii sirene.
Voalul scurt este comod dar nu se potriveste la fiece rochita de mireasa.



Accesoriile. Si voalul le are. Fie ca e vorba de o brosa, diadema, flori decorative sau flori vii de aceste accesorii depinde si alegerea voalului. De obicei coaforul recomanda aceste accesorii in dependenta de coafura , dar puteti si singure sa le alegeti .


Culoarea voalului nu este obligatorie sa fie ca a rochiei, insa ai grija sa se combine perfect si sa fie intr-o armonie placuta.


Modelul de voal fintina, la noi mai este numit voal american.
  Se recomanda mireselor mai mici de statura decit mirele, el vizual inalta. Este vizibil si foarte jucaus.El poate fi de diferite lungimi si in mai multe strate. Desigur ca poate fi brodat sau accesorizat cu pietricele, dar ai grija sa nu fie prea mult. Este perfect pentru o rochie clasica, de printesa sau una in forma literei A. Acest gen de voal se prinde foarte bine asa ca slabe sanse sa il pierzi pe undeva.
Unicul minus este ca  acopera coafura in intregime. Si o parte din fata si din spatele ei.


Voalul mantilla la noi numit si spaniol.
Voalul de acest tip ofera un aer sofisticat, regal si romantic. Are aspectul de lasat usor peste cap, finut si nu mai pare strins de coafura . Nu este niciodata simplu, are o tivitura de dantela brodata sau panglici de  satin. Este usor de asortat aproape la fiece tip de rochie, de obicei rochia sirena este preferata pentru voalul mantilla.
Poate fi atit lung cit si mai scurtut.


Voalul simplu cazut 

Este voalul prins la spate. Capata din ce in ce mai multa popularitate printre miresici, deoarece este aproape nevazut din fata, este foarte usor si poate fi purtat in orice lungime. El se fixeaza bine la spate, sub coafura. Deseori este infrumusetat de flori naturale sau decorative.


Ultimile tendinte ne arata ca voaleta sau blusher-ul sunt in topul preferintelor . Acopera doar fata in timpul ceremoniei religioase si este scos cu usurinta.
De obicei este pina la decolteu, uneori fiind poate un pic mai lung. Acest tip de voal se poarta la orice tip de rochie, deseori se accesorizeaza cu paiete, flori sau brose si mai poarta denumirea de "fashionista".
Daca optati pentru o coafura sofisticata, atunci alegeti voalul scurt pentru a o expune la vedere.


Voalul ramine a fi un simbol al mireselor, al feminitatii si finetii. Deja ce voal alegeti sa purtati este  la dorinta voastra. 
Fiti fericite!

2 comments:

  1. Mie mi se par foarte originale voaletele scurte cu floare in mijloc :P..ca cele pe care le creez eu :)...da...da ...sunt foarte modesta :)

    ReplyDelete
  2. Draga Ginga, multumim de apreciere. Cu mare drag poti sa postezi niste lucrari de ale tale , cu siguranta ar fi un material interesant pentru viitoarele mirese si nase. Email : thepinkbrideblog@gmail.com

    ReplyDelete