Wednesday, January 19, 2011

Logodna - un inceput de cale

Logodna este un inceput frumos al oricarui cuplu, o amintire romantica si un pas foarte important. Important pentru ca alegi sa faci ceva ce iti va schimba viata, romantic pentru ca te vei simti magulita si plina de admiratie pentru ca vei fi mireasa si frumos pentru ca logodna include in sine mai multe ritualuri si obiceiuri deosebite.

Cuvintul logodna vine din ebraicul "aras" si inseamna angajament sa te casatoresti, sau a te lega cu promisiunea sa te casatoresti cu cineva. De fapt, in limba Engleza, chiar asa si se numeste logodna „engagement”, adica angajament. 

Pe vremea bunicii:
In trecut logodna era un eveniment mult mai oficial in viata viitoarei mirese. Aceasta era “petita” de la parintii ei de tanarul cu care avea intentia sa se casatoreasca, iar cele doua familii cadeau de comun acord asupra tuturor detaliilor legate de nunta, conveneau asupra datei, locului, preotului si, mai ales, asupra zestrei cu care trebuia sa contribuie fiecare dintre parti. Cind parintii acceptau casatoria, se stabilea ziua logodnei. La inceputul sec. XX, in legatura cu simplificarea ritualurilor si formelor , inclusiv a ritualului de nunta, petitul incepe a fi imbinat cu logodna. In timpul logodnei mireasa isi exprima intr-o forma alegorica, consimtamintul de a se casatori. Pe masa se punea o farfurie cu griu (uneori cu fasole sau floarea-soarelui) . Mirele si mireasa isi ascundeau inelele in graunte. Daca fata accepta casatoria, ea lua din farfurie inelul mirelui.

In zilele noastre:
In zilele noastre, de obicei simpla cerere in casatorie este asimilata logodnei. Atunci cand viitorul sot o cere de nevasta pe aleasa inimii sale, cei doi se considera deja logoditi si uniti prin legamantul, secret in cele mai multe dintre cazuri, pe care il fac unul fata de altul. Totusi logoodna propriu-zisa nu ar trebui confundata cu cererea in casatorie. De fapt, ea semnifica atat hotararea celor doi tineri de a se casatori, cat si perioada premergatoare nuntii.


Logodnele moderne nu se mai desfasoara dupa tiparul traditional iar cererea in casatorie se poate face intr-un mod foarte inedit. Uneori se depasesc si unele prejudecati care, aparent, sunt impamantenite. De exemplu, viitorul mire nu mai este obligat sa ceara mina partenerei ci poate fi chiar el cerut de… sot! Si cazurile acestea nu sunt singulare.   Ceremonia de logodna se aseamana in mare parte cu cea de cununie. Sunt invitati nasii, se folosesc lumanari, nu atat de spectaculoase ca cele de cununie, exista inelul de logodna sau chiar verighetele de aur care sunt purtate pana la cununia religioasa pe mana dreapta. Inelul de logodna se va purta pana in ziua oficierii cununiei pe mana stanga, cand se va muta, pentru a primii in timpul slujbei religioase, verigheta. Inelul de logodna, in forma lui traditionala, este cel cu diamant, insa in acelasi timp poate fi cu rubin, safir  sau smarald. 


   Petrecerea de logodna are loc de obicei acasa, la ea fiind invitati prietenii apropiati, nasii si familia. Ceremonia de logodna se poate oficializa cu cateva luni inainte de casatorie sau in acelasi timp cu ceremonia de nunta. 
Consider ca totusi esti logodit numai atunci cind ai facut public intentia de a te casatori, cind porti un inel de logodna si pentru unii atunci cind mergi la biserica pentru binecuvintarea logodnei.

Chiar daca nu ati urmat nici unul din acesti pasi, important e sa simtiti cu adevarat unirea si dragostea dintre voi.

No comments:

Post a Comment