Monday, January 24, 2011

Jartiera - catch it, if you can!

Jartiera miresei reprezinta nu doar un accesoriu al ei ci si o parte importanta a intregii nunti. Daca te-ai hotarit sa porti acel "something blue" anume prin jartiera sau ai ales o alta culoare care-ti va purta noroc, jartiera mai este si un trofeu al mirelui. Lasa-l sa "lupte" pentru ea. Pe linga faptul ca aruncatul jartierei face parte deja si din traditiile noastre, acest moment va stirni haz si veselie invitatilor. Jartiera miresei are o semnificatie istorica, pe alocuri si mistica.




Jartiera miresei isi are radacinele in Epoca Paleolitica si a fost considerat un simbol al puterilor samanice. Au fost descoperite in anumite pesteri, picturi cu dansatoare purtind jartiere.Se crede ca anume jartiera era un simbol al vrajitoarelor, iar cine le purta avea un rang inalt in societate si detinea anumite puteri magice.



Mai tirziu, miturile au transformat jartiera intr-o amuleta magica, fiind intilnita in toate basmele si legendele. Panglica albastra sau alba vine de la evrei, mireasa purta o panglica albastra legata de picior astfel simbolizind si promitind fidelitatea si dragostea  pentru sot.
Inca de pe atunci acest accesoriu obligatoriu al miresei semnifica virginitatea si misterul unei femei.

Ordinul Jartierei, care este cel mai important ordin de cavalerie britanica si unul dintre cele mai prestigioase din lume, fiind considerat drept recompensa cea mai inalta pentru fidelitate si merit militar. Acest ordin se pare ca s-ar fi inspirat dintr-un incident care ar fi avut loc in secolul al paisprezecelea, in timp ce regele Angliei, Edward III dansa cu Contesa de Salisbury : se spune ca jartiera contesei ar fi cazut pe podea, iar regele ar fi ridicat-o si si-ar fi pus-o pe picior. Jartiera era o panglica albastru deschis, brodata cu trandafiri auriti si marginita de brauri din aur pur. In acest ordin, ea este purtata de femei pe bratul stang, iar de barbati desupra genunchiului stang.


Tot in Anglia Evului Mediu, la nunti era un obicei ca, dupa ce mirii se retrageau in camera nuptiala, oaspetii  trebuiau sa sustraga ciorapii miresei. Se spunea ca acea fata care va reusi sa ii fure, se va marita prima. In timp, ca sa nu mai deranjeze prima noapte a tinerilor, mireasa singura isi arunca ciorapii in timpul nuntii.
In zilele noastre mirele trebuie sa scoata podoaba de dantela , de pe piciorul miresei, si sa o arunce tinerilor neinsurati. Se spune ca cine va prinde jartiera miresei, cu siguranta va juca nunta anul urmator.

Posibil jartiera sa aiba intr-adevar niste magie in dantela, pentru ca are efect miraculos!
Acest accesoriu minunat il putem gasi in orice salon de mariaj, in magazinele de colanti sau chiar in saloanele de rochii de mireasa, deseori intilnim rochii care au in set si o frumoasa jartiera. Majoritatea mireselor totusi ramin la ideea de jartiera alba sau ivory, pe locul doi fiind jartierele albastre iar jartiera in culorile nuntii ramine a fi pe locul trei. Orice culoare nu ar avea jartiera ta, important e sa o porti cu mindrie !



1 comment:

  1. Hello there! This blog post couldn't be written any better! Going through this post reminds me of my previous roommate! He continually kept preaching about this. I am going to send this information to him. Fairly certain he's going to have a great read.

    I appreciate you for sharing!

    Here is my blog ... waist to height ratio chart

    ReplyDelete