Wednesday, January 19, 2011

China - minunea asiatica

Eu probabil nu voi reusi niciodata sa invat a minca cu betigasele lor. Nici orezul si nici taiteii. Pentru asta  am ales China, ca fiind o tara extraordinar de variata, deosebita si plina de mister si traditii. Iar acolo unde e frumos e si romantic.
China este a treia tara ca marime din lume, dupa Canada si Rusia. Aceasta e situata in partea de est a Asiei, fiind marginita la est de Oceanul Pacific. Beijing, este capitala Chinei si cel mai important centru comercial, cultural, politic si educational. Desi este unul dintre orasele antice ale Chinei, in prezent se afla in topul celor mai dezvoltate orase din lume, cu numeroase cladiri zgarie-nori si cu centre comerciale imense si aglomerate. Centrul orasului e dominat de acoperisurile galbene ale Orasului Interzis, cel mai bine pastrat palat imperial.






BEIJING (PEKING)

 
Centrul Beijingului este dominat de acoperisurile galbene ale cladirilor din "Orasul Interzis", unde odinioara traia imparatul. Aici sunt sase palate: trei erau destinate oficialilor, trei uzului personal. In Templul Cerului imparatul aducea anual un sacrificiu in prima luna a calendarului chinezesc. Nu uitati sa vizitati Zidul Care Sopteste: un cuvant rostit cu buzele lipite de perete pare sa alunece pe zidul sau, putand fi perfect auzit de persoanele situate in partea diametral opusa.   Aici se poate de vazut locuri pe care le admirai doar in filme : Piata Tiananmen - cea mai mare piata din lume, Palatul Imperial de iarna si Palatul Verii, care are cea mai impresionanta gradina regala din China.
Marele Zid Chinezesc dateaza din timpul dinastiei Ming si a fost construit in nu mai putin de 2500 de ani, cu o lungime de 6 000 de km, fiind cea mai mare din lume! Deasemenea in micile restaurante de pe strada Wangfujing Street poti degusta tot felul de delicii culinare, de la  scorpioni pina la fructe de mare. O excurise la Marele Zid Chinzesc aproximativ 25 EUR.




SHANGHAI - actiune si superstitie.


Cu o populatie de peste 12 milioane de locuitori, este cel mai mare oras al Chinei, situat pe malul raului Huangpu.Incepand din secolul al XIX-lea dezvoltarea sa a fost sigura si continua, initial incurajata de importul si vanzarea de opiu. Shaghaiul pare a fi alcatuit din trei orase distincte: unul pur chinezesc, cu coloratura orientala, unul stand sub semnul boemei Frante, iar cel de-al treilea cu influente britanice. Principalele sale obiective turistice sunt strada Nanjing, templul de jad al lui Budha, gradinile Yu, muzeul Shanghai, fabricile de covoare si cele de prelucrare a jadului . Shanghai, in traducere, la mare, e locul ideal pentru cumparaturi, mai ales datorita posibilitatii de targuire.




Cea mai cunoscuta strada pentru cumparaturi este Nanjing Lu si e aflata in centrul orasului. In afara de cateva magazine de firma celelate sunt magazine de duzina, unde se practica obiceiul targuitului.De-a lungul Drumului Matasii, care lega nord-vestul Chinei de Asia Centrala si Orientul Mijlociu, puteti vizita alte orase importante ale Chinei: Lanzhou, renumit pentru calul zburator ce se odihneste in muzeul local, Dunhuang cu spectaculoasele sale pesteri inchinate rugaciunii, Xinjiang, unde negustori din intreaga tara se aduna la bazarul ce se tine in fiecare duminica.



In Shangahai neaparat vizitati "Oriental Pearl Tower" cel de-al treilea turn de televiziune din lume, ca inaltime, dupa CN Tower din Toronto si Ostankino din Moscova. O alta destinatiear fi Yu Garden, traduse ca Gradinile Bucuriei. Parcul impresioneaza cu numeroase pavilioane chinezesti helesteie cu pesti aurii si flori de lotus. Trebuie neaparat sa cumparati pesti in rosu si auriu daca vreti sa aveti sanatate si multi bani asa zic locuitorii.


Neaparat trebuie sa vizitati Putuoshan, o insula care se afla la est de Marea Chinei. Aici gasiti un orasel plin de restaurante cu mincare marina, temple budiste si unul dintre noile dealuri sfinte ale Chinei, Pu-tuoshan, de 291 m inaltime. Chinezii sunt ferm convinsi ca daca ridici dealul o sa ai parte si de o viata viitoare. 
China este o tara in care lectiile de istorie si arhitectura le poti invata doar din calatorii, dar pentru asta cetatenii nostri au nevoie de viza, care se obtine timp de 3 zile lucratoare. 
O vacanta plina de excursii si lucruri noi si interesante ar costa nu mai putin de 1000 EUR/pers.

ImbracaminteaTrebuie sa aveti la Dvs si imbracaminte subtire, si potrivit de groasa, toamna, vara si primavara. Iernile sunt foarte reci. 
Problema bacsisului este destul de delicata. Persoanele conservatoare nu il accepta, altele il vor astepta din partea Dvs. Daca sunteti refuzati, este mai bine sa nu insistati si sa oferiti in schimb un mic cadou.
Clima: 
Este diferita in functie de regiune: in nord-est verile sunt fierbinti si uscate, iernile reci; in nord si centru ploua apropae neintrerupt; in sud-est verile sunt subtropicale si iernile reci. Cele mai indicate perioade pentru turism sunt aprilie-mai si septembrie-octombrie. 


Cel mai important intr-o luna de miere si nu numai este dragostea, romantismul si fericirea voastra. Fiti fericiti!





1 comment:

  1. Your style is unique in comparison to other people I have read
    stuff from. Thank you for posting when you've got the opportunity, Guess I will just bookmark this page.

    Here is my blog post; graduate certificate Programs Online

    ReplyDelete