Thursday, January 13, 2011

"Multumim ca ati fost alaturi de noi"!

   Despre acele sweet nothings care infrumuseteaza nunta si care ii dau savoare, stil si personalitate!
Despre acele lucruri, care le-am imprumutat si noi de departe dar care ne fac viata si nunta mai frumoasa..., despre marturii!
Există o veche tradiţie în zona ţărilor mediteraneene şi a celor din Europa Centrală, de a oferi un mic cadou fiecărei familii sau persoane care este invitată la recepţii pentru ocazii speciale, cum ar fi nunţi, botezuri, aniversări, comuniuni sau terminarea studiilor. Tradiţia spune că aceste mici cadouri –„bomboniere” în limba italiană şi adoptate la noi ca „mărturii” – având în compoziţie obligatoriu bomboane dulci (de regulă migdale glazurate, folosite încă din Evul Mediu) erau oferite familiei sau prietenilor în semn de recunostinţă pentru sprijinul şi susţinerea lor. În plus, mărturiile se trimiteau şi persoanelor care se aflau în imposibilitatea de a participa la festivităţi, dar care oferiseră, la rândul lor, un cadou. Ele au, deci, dublu rol, acela de a spune într-un mod simbolic „Mulţumesc”, dar şi ca suvenir de la festivitatea respectivă.


De unde vin?

Forma şi semnificaţia acestor mărturii s-a modificat de-a lungul secolelor.
Se pare că originea cuvântului „bomboniere” vine din franţuzescul „bombonnière”, care erau mici recipiente umplute cu cofeturi rafinate. Ele reprezentau o formă de salut, iar mai târziu se considerau aducătoare de noroc pentru cel ce le primea.
În Italia, în sec. al XV-lea, cu ocazia logodnei, viitorii soţi şi familiile lor făceau schimb de cutii frumos ornamentate cu pietre preţioase în care se puneau bomboane sau chiar zahăr. În alte zone, logodnicul aducea viitoarei soţii un vas cu bomboane, pe care erau pictate diferite figurine, printre care şi o iepuroaică însărcinată, în semn de complicitate afectuoasă, exprimându-şi astfel dorinţa de a avea fertilitate şi prosperitate în căsnicie.
În Anglia, încă din sec. al XV-lea au apărut aşa numitele „sweetmeat box” (cutii pentru dulciuri), realizate din materiale precum argintul aurit sau chiar aurul, încrustate cu pietre preţioase sau cristale. Se ştie că Regina Elisabeta I a primit în 1574, cu ocazia Anului Nou, un număr impresionant de astfel de cutiuţe cu bomboane ce aveau rolul de a-i ura, simbolic, toate cele bune. Cu timpul, acestea au început să fie lucrate din materiale obişnuite, devenind din ce în ce mai populare şi mai folosite.
In zilele noastre:
Mărturiile sunt alcătuite, în general, din 5 bomboane, ca simboluri de sănătate, prosperitate, fertilitate, fericire şi longevitate, şi o combinaţie de tul, panglici, dantelă, organza sau mătase, împreună cu un bileţel pe care sunt însemnate data ceremoniei şi numele protagoniştilor. Se mai pot folosi, de asemenea, mici cutiuţe umplute cu bomboane şi legate cu funde şi flori. În unele familii se oferă ca mărturii mici obiecte din argint, cristal sau porţelan, lumânări parfumate sau chiar sticle de vin.
De regulă, ele se pun pe mese înainte de începerea petrecerii, în faţa fiecărei familii / persoane participante, sau se oferă la finalul ei, pe măsura ce invitaţii pleacă. Mărturiile se mai pot dărui de către miri la întoarcerea din călătoria de nuntă, dar nu la mai mult de o lună de la data ceremoniei.



La noi:

   Obiceiul de a pune cocarde, buchete cum le mai spunem noi, la tinerii necasatoriti nu a ramas in urma, ba chiar este prezent atit la nuntile extravagante cit si la cele ce tin la traditie nespus de mult. Marturiile insa au aparaut mai tirziu, ceva ani in urma fiind considerat mai mult un moft decit o placere. Astazi marturiile nu mai sunt un tabu, oricum multi insa neintelegind la ce folosesc ele. Miresele noastre as spune ca sunt foarte inventive si nu economisesc deloc bani cind vine vorba de bomboniere.
Acum, cind avem atitea posibilitati materiale si "inspirationale" este pacat sa le omitem. Marturiile pe linga faptul ca sunt dulci, mai sunt si foarte folositoare, in ziua de azi multe dintre miresici folosind obiecte de uz casnic pe post de cadou. Deseori linga marturie se agata o fundita inscriptionata cu numele mirilor sau cu o eticheta personalizata.

Astfel de marturii sunt  foarte practice, personalizate si le impachetam chiar si acasa.

Acest gen de marturie este foarte original, place card-ul se poate inlocui cu o fotografie. Love it!

Luminari parfumate

Asta a fost doar poveste si istoria marturiilor si citeva idei. In viitoarele articole o sa incerc sa redau tendintele si ideile cele mai originale in materie de marturii pentru nunta!



No comments:

Post a Comment