Pastele au fost si vor ramine mincarea mea preferata. Nu a spus-o un italian, ci chiar o viitoare gospodina din Republic of Moldova. Imi place sa le gatesc sub orice forma, imi plac multitudinea de sosuri pe care le poti aplica impreuna cu pastele, sunt atit de diferite, atit de usor de preparat si foarte hranitoare. Pastele ramin a fi numarul 1 in topul deliciilor culinare in viitoarea noastra familie.
Am hotarit sa aduc o reteta de sos foarte raspindita si foarte utilizata de majoritatea amatorilor de paste. Sosul bolognez este unul foarte usor de preparat si gustos.
Sos bolognez pentru 4 portii.
1 ceapa
1 catel de usturoi
250 g carne tocata carne de vita
1 morcov
2 tulpini de telina
5-6 rosii
5 linguri de ulei de masiline
100 ml vin rosu
4 frunze de busuioc
sare si piper
Se taie marunt ceapa. Morcovul se taie cubulete, iar telina se curata si se taie marunt. Se pun la foc mediu 5 linguri de ulei de masline intr-o tigaie. Se pune carnea si se prajeste 2 minute, amestecind inauntru. Se adauga bucatile de ceapa si morcov si se mai lasa 5 minute pe foc, tot la foc mediu , apoi se toarna 100 ml vin rosu si se face focul mai mic, timp de 2 minute. Se taie busuiocul si se presoara deasupra, in cazul in care nu aveti busuoc proaspat, puteti folosi busuiocul uscat din pachet. Se adauaga rosiile curatate de coaja si semnite taiate cubulete, sau sosul de rosii . Se mai adauga telina, boia dulce sau alte ierburi aromate. Daca amestecul este prea compact adaugati un pic de apa. Puneti capac pe tigaie. Se lasa sa fiarba inabusit, la foc mic, inca 30 minute, amestecindu-se des. Se condimenteaza dupa preferinte.Se adauga, daca e nevoie putin bulion, ca sa inmoaie sosul. Acest sos are o valoare nutritiva de 840 Kcal, 42 grame de proteine, 42 grame grasimi, 79 grame carbohidrati.
Desigur acest sos este in vinzare gata facut, fiind insa un semifabricat, nu este atit de santaos decit daca l-ati prepara voi acasa din produse proaspete si naturale, pentru viitorii sotiori sau intilnirea cu mama soacra.
Pofta mare!
No comments:
Post a Comment