Saturday, February 12, 2011

Eticheta invitatiilor de nunta

Atunci cind vine vorba de invitatii apar niste intrebari care te inconjoara zi de zi pina la alegerea definitiva a lor. Cum trebuie sa arate? Cite cuvinte sa contina? Cu pene? Cu "strasuri"? Mari, mici, stralucitoare sau hand made invitatiile de nunta sunt atit de importante si reflecta atit de mult personalitatea mirilor incit alegerea lor trebuie sa fie una minutioasa.


Astazi alegerea invitatiilor de nunta prezinta un moment mai delicat, deoarece traim intr-o lume mai nonconformista decit acum 40 de ani. Astazi suntem mult mai libertini in exprimare si gind, suntem mai expusi noutatilor si frumosului, de aceea invitatiile sunt cele ce pot sa exprime cu usurinta stilul si caracterul nuntii si al mirilor.


Ultimul lucru pe care ti-l doresti e sa ofensezi pe cine cu ajutorul acestei invitatii prevestitoare de bucurie, pentru asta sunt si citeva reguli de eticheta. E bine sa stim ca conform etichetei  invitatiile oficiale si clasice se dau in plic pe care indici numele complet al celui ce este chemat la sarbatoare.


Cum inviti o persoana care nu esti sigur ca e single ?
Nu este obligatoriu sa indici un semn de intrebare pe plic. Indici numele persoanei si atit. Insa ai putea intreba direct, inainte ca sa trimiti invitatia, daca persoana va fi insotita de cineva sau nu.

Cum indici o familie care ai vrea sa vina cu copiii?
Cel mai bine e sa indici numele intreg al copiilor. Chiar daca ti-ar putea lua ceva spatiu, unii parinti asteapta acest gest din partea ta. Daca vrei sa vina si copii, neaparat indica acest lucru. Pe linga numele mamei si tatei, copiii sunt si ei parte a familiei.



Cum inviti un cuplu inca  necasatorit?
Aici desori rideam, eram mentionata cu numele de familie a viitorului sot nefiind inca casatorita cu el. Nu e tocmai binevenit. De accea e bine sa mentionati ambele nume de familii si ambele nume. Astfel nu veti crea confuzii sau senzatii neplacute.



Daca aveti doctori sau militari in lista de invitati.
Chiar daca la noi nu este foarte raspindita adresarea catre medici cu "Doctor .... ...." sau la capitani cu  "Capitan..... ....", oricum este foarte binevenit sa atrageti atentia la acest grad important al invitatilor. Daca vreti sa le faceti o mica placere, indicati linga numele domnului sau doamnei acea functie distinsa pe care o detine.


Daca invitati o femeie divortata.
Totusi este bine sa va adresati cu Doamna, si e bine totusi sa va informati daca si-a pastrat numele de familie sau si-a recuperat numele de fata mare. Totusi, invitati-o doar pe ea sau copiii daca stiti ca relatia cu sotul nu mai este una favorabila.


Daca sunteti vorbitori de limbi diferite.
Adica daca aveti invitati ce vorbesc doua limbi, e bine sa le selectati si sa oferiti invitatie in limba pe care o vorbesc invitatiile. Nu flositi ambele limbi in acelasi text. Incercati totusi sa creati doua tipuri de invitatie.


Consultati dictionarul.
In orice caz consultati dictionarul daca va hotariti sa scrieti textul singuri. Fiece greseala inseamna un punct in minus. E bine sa stim cum e corect. Plus,la sigur nu vrei ca invitatia ta sa stirneasca haz sau controverse.

to be continued...


No comments:

Post a Comment