Suntem in secolul XXI. Suntem grabiti, agitati, indragostiti de inovatii. Facem nunti sofisticate, minimaliste in traditii dar incarcate de elemente kitsch. Uitam deseori de traditia neamului , uitam de frumusetea si simplitatea vremurilor de demult. Astazi am hotarit sa aduc pe tava citeva obiceiuri care sunt uitate chiar si in cel mai indepartat sat din Republic of Moldova.
Ziua cernutului
Printre obiceiurile de pregatire de nunta se evidentiaza ziua pregatirii colective a fainii pentru coptul colacilor si a pîinii. Acest obicei se desfasura in ziua de joi. Vorniceii, urmati de druste, duceau cazile cu griu in casa unde era risniță si una dintre fete incepea rîșnitul boabelor de griu. Rîșnitul era insotit de muzica si dansuri. Faina adusa in casa mirelui era cernuta in mod solemn. Exista obiceiul de a presura capul mirelui si al miresei cu faina "pentru ca sa traiasca pina la adinci batrineti". In satele din raionul Calarasi cernutul fainii avea o denumire solemna - "pornitul sitelor" si era urmat de obiceie specifice. La nunta se coceau colaci cu destinatie diferita - pentru nuni ( colaci de nuni), pentru parinti ( colaci de socri, impletiti in forma cifrei 8) si pentru oaspeti (jemne).
Claca lemnelor
Vinerea flacaii plecau la padure, spre a pregati lemne pentru bucataria de nunta. Coarnele boilor, injugati la care, erau legate cu prosoape bogat brodate. La intoarcerea din padure cei sositi erau intimpinati de mire si de parinti in casa acestora. Se facea o petrecere cu masa si dansuri.
Croitul camasii
In timpul nuntii mirele si mireasa faceau schimb reciproc de daruri, care constau in temei, in obiecte de imbracaminte. Mirele cumpara pentru mireasa rochie, batista si pantofi, mireasa la rindul ei trebuia sa coase pentru mire si parintii lui, camasi. In ziua stabilita, la ea veneau 10- 20 de femei, care ajutau mireasa sa croiasca si sa coase camasile. Dupa ce terminau avea loc "petrecerea camasilor" pentru care se pregateau din timp sarmale, racituri, placinte si mult vin.
Avem niste traditii pe cit de frumoase pe atit de vesele. Iar de stiut despre ele este foarte bine, chiar daca nu le urmam suta la suta.
Fiti fericiti!
No comments:
Post a Comment