Saturday, May 7, 2011

Evolutia rochiilor de mireasa

Rochia de mireasa este visul fiecarei fete, fiecarei mame sa isi vada fata imbracata in acea rochia vaporoasa si finuta. Deseori, noi viitoarele miresici, cautam ceea ce nici macar nu exista, sau vrem acea rochie originala si fabuloasa pe care nu a imbracat-o inca nimeni. Insa cite din noi stiu istoria rochiei de mireasa? Avind  o evolutie interesanta, rochia de mireasa ramine a fi un mister al modei....




Trecuta prin istorie, modificata conform traditiilor si simbolisticii, rochia de mireasa a devenit un trofeu al fiecarei mirese. Este rochia ce transforma o tinara femeie in printesa, o metamorfoza accentuata si de accesoriile regale ca voalul si tiara.


Conform documentelor, prima rochie de mireasa a fost purtata de catre Printesa Philippa a Angliei in 1406, atunci cind s-a casatorit cu Erik al Danemarcii. In era aceea desigur ca rochia de mireasa nu avea marca Vera Wang si nici stralucirea alba de matase. In schimb rochia trebuia sa fie colorata si dintr-un material gros. Cu cit era mai grea si mai colorata cu atit mai stilata era considerata.




Pentru miresele din Epoca Medievala, culoarea albastra era considerata una sacra si pura. De aceea miresele au inceput a purta panglici albastre pentru a le aduce noroc. De atunci vine si traditia de a purta acel "albastru " la nunta.


Trebuie sa multmim Perioadei Renasterii pentru trena si purtarea jartierei. Trena si jartiera erau considerate simboluri ai bogatiei si indestularii. In 1662 Catherine of Braganza a purtat o rochie roza la nunta ei cu Charles II al Britaniei. Sa fi fost un pas spre o noua moda?



Cind Regina Victoria a purtat o rochie alba la nunta ei cu Printul Albert, probabil nici nu s-a gindit ca va da start unei noi epoci in materie de moda si ca va schimba evolutia rochiilor de mireasa pentru totdeauna. Ea a fost prima mireasa imbracata in alb, care a avut o trena lunga dusa de catre domnisoarele de onoare. 


In timpul anilor '20, rochiile vaporoase au fost inlocuite cu rochite simple, din brodatura si dantela, dar care neaparat trebuia sa dezgoleasca gleznele, dupa care si genunchii. Poate acest gest se datoreaza faptului ca in acea perioada femeile au capatat drept de vot , egal cu cel al barbatilor. Atunci a inceput emanciparea!


Incepind cu 1930 rochiile de mireasa au devint foarte glamour, s-a inceput a evidentia talia, soldurile si chiar se opta pentru rochia tip sirena, care a fost introdusa in moda exact in acea perioada.

Inspirata din tematica razboiului, in 1940 rochia de mireasa capata un contur mai accentuat si mai sobru : umeri bufati, fara decolteu si din matase naturala.


In 1953,  Jacqueline Bouvier la nunta ei cu John F. Kennedy a purtat o rochie feminina, modesta dar care a provocat atita emotie si sensibilitate. Dupa razboi revin in moda materialele scumpe si finute, cum ar fi dantela, matasea si organza.


In 1960, anul marilor schimbari , rochia de mireasa devine cocheta si sexy. Mia Farrow la casatoria ei cu Frank Sinatra in 1966 si Yoko Ono la nunta cu John Lennon in 1969, au purtat rochii scurte dar elegante. Iar Bianca Jagger a purtat un costum cu pantaloni la propria nunta. 


Anii '80 revin in forta cu palariile mari si cu rochii de tip A-line, sau inspirate de nunta regala a Printesei Diana. Anii '90 vin cu rochii de matase si organza, foarte stralucitoare si sofisticata.
Astazi rochia de mireasa e mai mult decit o  idee, pentru ca posibilitatile materiale si ale croitorilor demult le-au intrecut pe cele ale mintii noastre.


Va doresc din suflet sa va gasiti rochia perfecta, indiferent de epoca sau material, designer sau croitor. 
Fiti fericite!

No comments:

Post a Comment