Friday, July 22, 2011

Meniul

Sa incepem cu inceputul...una este sa hranesti o multime de oameni si cu totul altceva este sa organizezi o receptie la care sunt prezente cel putin trei generatii, si drept umane, au gusturi diferite. Acest lucru influenteaza foarte mult in alegerea meniului. Citeva trucuri pentru un meniu reusit...
Secretul pentru a realiza o masa reusita sta in crearea unui meniu care sa se adreseze invitatilor tai, fara sa fie neaparat "la moda". Nimeni nu afirma ca meniul tau trebuie sa fie mediocru sau lipsit totalmente de originalitate, ci ca doar ar trebui sa gasesti o cale de a-l individualiza si fara a servi preparate neobisnuite pentru invitatii tai.

Daca este vorba despre o masa completa, de regula se opteaza pentru un meniu bogat. Important e sa alegi tipurile de mincare potrivita atit momentului petrecerii, cit si invitatilor. Trebuie de retinut , ca nu intotdeauna burta plina a invitatului este calea spre distractia maxima sau buna dispozitie. Pentru inceput analizati meniul localului unde serbati evenimentul, dupa asta ascultati parerile bucatarului sef sau ale altor persoane cu experienta, deoarece poate in viziunea ta multe bucate sunt banale, insa ele se considera a fi necesare unei mese de sarbatoare.
Neaparat insa intreaba daca restaurantul permite sa vii cu ideile tale, deoarece multe localuri de la noi lucreaza conform unor standate personale, s-ar putea sa nu poti introdece nimic al tau...insa asta nu este un motiv de suparare, fiece meniu poate fi personalizat.


  • Multi oameni nu suporta pestele, asa ca nu il servi drept mincare de baza sau unicul fel de mincare calda, pentru a evita faza ca nu se va atinge nimeni de el, e bine sa aveti macar 2 feluri de mincare calda.
  • In afara de cazul in care stii sigur ca invitatii tai apreciaza mincarea condimentata, nu include feluri de mincare foarte iuti. De asemenea, evita sa servesti mincare cu un specific etnic, strain de cel al invitatilor.
  • Chiar daca apar divergente la alegerea meniului, fiti indulgenti si ascultati de cei care au mai multa experienta. Vorbiti atit cu parintii, cu nasii dar ascultati sfaturile bucatarului sef pentru a avea o masa frumoasa, cu bucate sanatoase si deosebite.

  • Ofera si citeva bucate simple, pentru cei mai putin excentrici. Chiar daca tu adori sushi-ul, nu toti invitatii tai ar putea inghiti o astfel de mincare. Nu e obligatoriu ca tuturor oaspetilor sa le placa toate felurile de mincare, dar nu e cazul nici sa plece flaminzi de la petrecere.
  • Tine cont si de numarul de invitati, anotimpul de afara si contingentul ce va fi prezent. In general 12 feluri de bucate servite reci si 3 calde sunt suficiente. Plus la toate adaugati aperitivele, fructele si desertul, care de altfel tot fac parte din meniu. Pentru cca 100 de persoane sunt necesare: 
                   70-80 kg fructe, se cintaresc cu tot cu coaja si seminte.
         6 kg de ciocolate
        5-6 kg de biscuiti sau alte dulciuri
     50 de prajituri

Fiti fericite!!!

Sursa imagini: google.com

No comments:

Post a Comment